Arbeidet med høring for den nye BIM-for-landskap-standarden har ikke stoppet opp, men ruller nå videre med en oversettelse til engelsk av hele materialet slik at vi også kan nå ut over landegrensene – etter innspill fra dere! Vi trenger likevel å få rundet av høringen og ber om at dere som har noe på hjertet melder fra til oss innen 16. mai.
Dette er ikke kun for dere som alltid får BIM-ballen i fanget, men også for de som er interessert i faget og standarder som kan være med å bestemme kravene til våre leveranser i framtida
Punkter som vi ønsker oss tilbakemelding på er:
Fra Landskapsarkitektene:
- Omfanget av objekter, er det noe vi har glemt?
- Definisjonene for objekter og egenskaper (er definisjonene avgrensende/omfattende nok, eller kan de misforstås?)
- Struktur (mor/datter-relasjoner). Datterobjekter arver egenskaper fra Morobjektene og får sammensatt egenskaper fra flere objekter.
Fra programvarehusene – de strukturelle forholdene i informasjonsmodellen, for eksempel:
- Er trestrukturen vi har lagt opp til brukbar og fleksibel nok?
- Hvordan kan fasene ivaretas i verktøy og leveranse? Vedlikehold og oppdatering av objekter etter hvert som prosjektet utvikles? Geometri i de ulike fasene, anonymitet/generiske modeller til anbud… hvordan kan dette ivaretas?
- Er det informasjon som mangler i informasjonsmodellen / objektskjemaene?
Meld fra til Knut Hallgeir Wik (knut(at)barbakke.no)
Hei
Har dere sett på standarder for utveksling av informasjonen i modellene – IFC, xml etc og hvordan eksportene skal ta med seg objekter etc? Opplever det som et viktig tema i prosjekteringsprosesser.
Hei, takk for innspill!
Dette arbeidet er et av de første stegene for å standardisere informasjonen som skal følge fagmodeller for landskapsarkitektur i ulike faser. For at eksport og import til og fra ulike formater skal skrives og leses likt, er man avhengig av at den bakenforliggende informasjonsmodellen forteller hva de ulike tingene skal hete, og hva innholdet skal være. Dette gjelder uavhengig av om utvekslingsformatet heter ifc, gml, xml, sosi, shp eller noe annet. Vi er i dialog internasjonale aktører innenfor standardisering av BAE-objekter, og spiller inn vårt arbeid i deres standardiseringsarbeid.
I denne fasen er vi altså opptatt av å få beskrevet de mest brukte objektene som landskapsarkitekter jobber med, slik at 1) programvareprodusentene kan lage objektbiblioteker og verktøy for geometri og 2) internasjonale standarder kan utvides til å inkludere landskapsobjekter.
Hvis du har kommentarer til utvalget av objekter, eller definisjonene som skal beskrive hva objektene og egenskapene er (og ikke er), er det glimrende om du gir oss en tilbakemelding. Det er et omfattende arbeid, og i denne fasen er det viktig å sikre at innholdet i standarden blir riktig.